Zupa krem z brokułowo-serowy

   Rozgrzewający gęsty krem o smaku brokuła i sera topionego. Jest przyjemnie gładka i z pewnością zasmakuje amatorom brokułów. Na dodatek przygotowuje się ją bardzo łatwo i ekspresowo.


1 duży brokuł (ok 800/1000 g)
1 marchew
1 duża cebula
2 średnie ziemniaki
2 łyżki oliwy z oliwek
50 ml śmietany 30 %
200 g sera topionego ziołowego
2 kostki rosołowe warzywne
1 l wody
szczypta kurkumy
1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
sól i pieprz
Kwaśna śmietana
szczypta cukru



  •    Warzywa obrać i umyć brokuł podzielić na różyczki. Marchewkę pokroić w plasterki, a ziemniaki w kostkę, cebulę posiekać, brokuły również drobniej pokroić. W garnku rozgrzać oliwę z oliwek, podsmażyć na niej cebulę. Kiedy cebula jest lekko złota dodać pokrojoną marchewkę i ziemniaki i podsmażać je przez 10 min. W gorącej wodzie rozpuścić kostki rosołowe. Do podsmażonych warzyw dodać brokuły, a następnie zalać bulionem. Garnek zakryć pokrywką i dusić 20-30 min, aż warzywa będą miękkie.
  •    Zupę zdjąć z ognia i trochę ostudzić, następnie za pomocą blendera dokładnie rozdrobnić. Zupę z powrotem postawić na ogniu, dodać śmietankę 30% oraz rozdrobniony na kawałki serek topiony. Gotować na małym ogniu aż ser się rozpuści. Na końcu doprawić solą, pieprzem, czosnkiem i kurkumą. Podawać z kleksem kwaśnej śmietany. Smacznego!
  • P.S. Aby brokuł nie tracił koloru do gotowania dodaj szczyptę cukru


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne