Wieprzowe klopsiki w sosie curry

   Pyszne syte danie dla wielbicieli aromatu curry. Mięciutkie mięsne klopsiki z łopatki w lekko orientalnym jogurtowym sosie z bardzo wyraźną nutą curry.





500 g mielonej łopatki wieprzowej
2 duże cebule
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
3 łyżki bułki tartej
1 jajko
gałązka rozmarynu
1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku
600 g jogurtu naturalnego
2 łyżki czerwonej pasty curry
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka curry w proszku
sok i skórka z cytryny
1 łyżka siekanej kolendry
1/2 łyżeczki ajwaru
sól i pieprz
2 łyżki mąki pszennej
3 łyżki oleju




  •    Cebulę i czosnek bardzo dokładnie posiekać. Do mięsa dodać 1 posiekaną cebulę, posiekany rozmaryn, czosnek granulowany, jajko, bułkę tartą, sól, pieprz, curry w proszku, paprykę w proszku i wszystko dokładnie wymieszać. Zwilżonymi dłońmi formować niewielkie kuleczki, które następnie obtaczać w mące. Na rozgrzanym oleju podsmażyć pozostałą cebulę z czosnkiem, a następnie podsmażać klopsiki ze wszystkich stron.
  •      Klopsiki ściągnąć z patelni, na patelnię wlać jogurt, dodać pastę curry, kurkumę, pastę ajwar, sok i skórkę z cytryny oraz sól i pieprz. Sos zagotować, a następnie dodać do niego klopsiki i dusić pod przykryciem ok. 10 min, posypać kolendrą. Danie podawać z ryżem. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne