Gulasz węgierski

   Ostry, pełen warzyw i super rozgrzewający. Polecam do ryżu, ziemniaków czy makaronu. Bardzo dobrze będzie również smakował z plackiem ziemniaczanym. Polecam na styczniowe popołudnia i wieczory, bo czymś trzeba się rozgrzać:)


600 g łopatki wieprzowej
400 g pieczarek
1 papryka czerwona
1 papryka zielona
1 papryczka chili
1 duża cebula
1 średnia marchewka
3 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
1 łyżeczka papryki ostrej w proszku
1 duża łyżka dobrego koncentratu pomidorowego
1 łyżka mąki
sól i pieprz
olej do smażenia


  •    Mięso pokroić w kostkę i obsmażyć na brązowo w garnku z grubym dnem (bez dodatku tłuszczu). Kiedy mięso jest już brązowe zalać je wodą, tak aby przykryła mięso.Warzywa pokroić w kostkę, pieczarki w plasterki. Kolejno obsmażać warzywa i grzyby (każde z osobna aby się zrumieniły a nie udusiły) i dodawać je do garnka z mięsem. Dusić razem przez godzinę.Po godzinie na łyżce oleju podsmażamy paprykę w proszku tak aby zrobiła się brązowa. Gulasz doprawiamy koncentratem pomidorowym, solą, pieprzem i smażona papryką.Zagęszczamy mąką rozrobioną w zimnej wodzie. Smacznego!


2 komentarze:

Popularne