Szpinakowe spaghetti

Makaron spaghetti w trochę innym wydaniu-jest mięso mielone, tradycyjny makaron, za to sos nie pomidorowy a szpinakowo -śmietanowy, a to wszystko posypane pyszną, słoną fetą.


500 g mięsa mielonego s łopatki
400 g mrożonego szpinaku
330 g śmietany 18 %
300 g sera feta
3 -4 ząbki czosnku
1 cebula
2 łyżki masła
1 łyżka oleju rzepakowego
sól
pieprz
gałka muszkatołowa

500 g makaronu spaghetti


    Cebulę obrać i drobno pokroić, zeszklić na maśle. Dodać szpinak i nadal smażyć aż się rozmrozi. Na oleju usmażyć mięso na sypko, doprawić je solą i pieprzem.
 Do usmażonego szpinaku dodać sól, pieprz, gałkę muszkatołową oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Następnie dodać śmietanę i zagotować sos.
    Usmażone mięso przełożyć do sosu szpinakowego i dokładnie wymieszać, ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Makaron ugotować al'dente. Podawać makaron polany sosem i posypany serem feta. Smacznego!

2 komentarze:

Popularne