Kalmary w cieście kukurydziano- pszennym

   Super przekąska z krajów Morza Śródziemnego. Jest bardzo łatwa w przygotowaniu, a do tego przygotowuje się ją naprawdę ekspresowo. Dla niespodziewanych gości, na domówkę, lub jako szybka przekąska na kolację. Serdecznie polecam. Próbowałam zrobić tylko z mąką pszenną, ale nie mają tej chrupkości co z dodatkiem maki kukurydzianej.

350 g krojonych kalmarów
2/3 szklanki mąki kukurydzianej
1/2 szklanki mąki pszennej
1 jajko
3/4 szklanki wody
sól i pieprz
olej rzepakowy do smażenia
sok z cytryny do skropienia


    Kalmary bardzo dokładnie umyć pod bieżącą wodą, a następnie osuszyć je ręcznikiem papierowym. Mąki przesiać, dodać jajo, wodę i przyprawy, Wymieszać-ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Olej rozgrzać na patelni.Kalmary zanurzyć w cieście i smażyć z obu stron na złoto. (należy smażyć je jak najkrócej, bo inaczej zrobią się nam gumowe). Usmażone kalmary osączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawać gorące skropione sokiem z cytryny. Można do kalmarów podać ostry lub słodko-kwaśny sos.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne