350 g krojonych kalmarów
2/3 szklanki mąki kukurydzianej1/2 szklanki mąki pszennej
1 jajko
3/4 szklanki wody
sól i pieprz
olej rzepakowy do smażenia
sok z cytryny do skropienia
Kalmary bardzo dokładnie umyć pod bieżącą wodą, a następnie osuszyć je ręcznikiem papierowym. Mąki przesiać, dodać jajo, wodę i przyprawy, Wymieszać-ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Olej rozgrzać na patelni.Kalmary zanurzyć w cieście i smażyć z obu stron na złoto. (należy smażyć je jak najkrócej, bo inaczej zrobią się nam gumowe). Usmażone kalmary osączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawać gorące skropione sokiem z cytryny. Można do kalmarów podać ostry lub słodko-kwaśny sos.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz