Kiszony kalafior

 Nie od dziś wiadomo, że kiszonki to kedna z najzdrowszych form podania warzyw. Dziś proponuję kiszony kalafior.

Chrupiące, lekko kwaśne różyczki są doskonałym dodatkiem do sałatek, idealnie nadaje się również na przekąskę.

Dodatkowo przepis jest tak łatwy, że wykonałam go wraz z moją grupą przedszkolaków w ramach zajęć kulinarnych:)


Składniki na 3 słoiki o pojemności 500 ml:
1 duży kalafior
2 marchewki (u mnie kilka malutkich młodych marchewek)
3 baldachy kopru
3 ząbki czosnku
2 łyżki soli kamiennej niejodowanej
1.5 l wody
1 korzeń chrzanu

Kalafior umyć i podzielić na różyczki. Marchew i chrzan obrać i pokroić w słupki.
Słoiki wyparzyć. Na dno lażdwgo słoika ułożyć po 1 zabku czosnku, koper oraz chrzan. Kalafior układać w sloikach na przemian z marchewką. Warzywa muszą być ułożone dość ciasno. W wodzie( u mnie zimna woda z kran) rozpuścić sól. Tak przygotowaną solanką zalać kalafior, tak aby wszystkie warzuwa znajdowały się pod lustrem wody. Słoiki zakręcić. Po ok. 7 dniach kalafior jest gotowy do spożycia. 
Smacznego !

1 komentarz:

Popularne