Dziś przychodzę do was z łatwym i dość szybkim przepisem na obiad. Zdrowe i smaczne kotleciki z piersi indyczej, pieczarek i kukurydzy.
Każdy z nas czasem potrzebuje zjeść mięsa, to idealne źródło białka i witamin. Mam dla was alternatywę dla ociakającego tłuszczem schaboszczaka. Proponuję delikatne i soczyste kotlety pieczone w piekarniku, są naprawdę nie tylko smaczne, ale też idealne dla osób dbających o dietę.
Taki kotlet idealnie będzie się komponował z ulubioną surówką, możecie go również zabrać do lunch- boxu, bo po zjedzeniu jego będziecie syci przez długi czas.
Składniki:
500 g piersi z indyka
250 g pieczarek
200 g kukurydzy konserwowej
1 średnia cebula
1 jajko M
2 łyżki bułki tartej
Sól
Pieprz
Olej w sprayu
Pierś z indyka pokroić na mniejsze kawałki i zmielić w maszynce do mielenia na grubych oczkach.
Pieczarki drobno pokroić ( ja miałam bardzo malutkie, więc pokroiłam tylko w plasterki).
Patelnię "psiknąc" olejem w sprayu, wrzucić na nią pieczarki, posolić je lekko i smażyć aż cała woda odparuje. Pieczarki ostudzić.
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
Do mięsa dodać jajko, pieczarki, odsączoną z zalewy kukurydzę, cebulę, bułkę tartą i przyprawy. Wszystko razem dokładnie wymieszać.
Piekarnik nagrzać do 180 st C. Masę mięsną podzielić na 8 równych części, uformować kotlety, ułożyć ma blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 20-25 minut, pod koniec przełączając piekarnik na funkcję grilla aby kotlety się zrumieniły. Serwować z ulubioną surówką ( u mnie będzie z kiszonej kapusty).
Smacznego!
Wygląda rewelacyjnie, koniecznie muszę coś takiego zrobić
OdpowiedzUsuń