Papryka konserwowa

Przepis na paprykę mam od mojej babci. Co roku przygotowuję ją właśnie w ten sposób. Zimą kromka świeżego chleba z pasztetem i papryką marynowaną to dla mnie rarytas. Świetna jest jako dodatek do obiadu jako składnik sałatek lub właśnie zamiast sałatki.


3 kg papryki
3 l wody
1/2 l octu 10%
10 łyżek cukru
3 łyżki soli
10 ziaren ziela angielskiego
5 liści laurowych
20 ziaren pieprzu


 Papryki umyć, oczyścić z ziaren nasiennych i pokroić w paski o szerokości 2 cm. Ułożyć ciasno w wyparzonych wcześniej słoikach. Z wody, cukru, soli i octu oraz przypraw ugotować zalewę. Zalać paprykę przestudzoną  zalewą ,tak aby zakryła całkowicie warzywa. Brzegi słoików przetrzeć czystą ścierką, aby były suche, a następnie szczelnie zakręcić słoiki . Słoiki ułożyć w garnku wyłożonym ścierką, zalać wodą do 2/3 wysokości słoików, pasteryzować przez ok 30 min w od chwili zagotowania się wody. Można też pasteryzować w piekarniku, wkładamy słoiki do zimnego piekarnika i nagrzewamy go do 130 st. C. Po wyjęciu z wody odwrócić wieczkiem na dół i zostawić aż do ostygnięcia. Smacznego!

3 komentarze:

  1. robię tak jak Ty ale do każdego słoika wlewam łyżeczkę oliwy.-

    OdpowiedzUsuń
  2. Tez dolewam w słoiki po lyzeczce oleju, Zalewam gorącą zalewa to krócej się wekuje.

    OdpowiedzUsuń

Popularne