Bardzo łatwy i wprost ekspresowy slodki wypiek, który pozwala wykorzystać, niezbyt ładne banany. Polany mleczną czekolada, mocno pachnący bananami jest wprost idealny do kubka kawy z mlekiem. Doskonały na śniadanie, podwieczorek, na kolację lub na poczestunek dla gości.
Na dużą keksówkę
4 średnie banany
2 szklanki mąki pszennej
100 g masła
2/3 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka L
Szczypta soli
100 g mlecznej czekolady
2 łyżki oleju
4 średnie banany
2 szklanki mąki pszennej
100 g masła
2/3 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka L
Szczypta soli
100 g mlecznej czekolady
2 łyżki oleju
Maslo w temperaturze pokojowej ucieramy w misce, dodajemy do niego banany, które rozgniatamy widelcem. Dodajemy jajka, mąke, proszek do pieczenia, sól i cukier mieszamy trzepaczką, aż do całkowitego połączenia składnikow. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki Pieczemy w 180 st C przez godzinę (wstawiamy do zimnego piekarnika) lub do tzw. suchego patyczka.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z olejem. Polewamy polewą zimne ciasto, odstawiamy do stężenia polewy. Smacznego!
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z olejem. Polewamy polewą zimne ciasto, odstawiamy do stężenia polewy. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz