Nie tylko w karnawale i nie tylko na Tłusty Czwartek, to znakomity pomysł na deser na dziś lub na drugie śniadanie dla dzieci. Pączki z tego przepisu robię od zawsze, są mięciutkie i puszyste z owocowym nadzieniem. Nie chłoną tłuszczu , a smakują najlepiej jeszcze na ciepło ze szklanką mleka.
Składniki na 20 pączków:
600 g mąki pszennej
5 dag drożdży
3 żółtka
1 całe jajo
1/3 szkl cukru
1 szkl ciepłego mleka
1 kieliszek spirytusu
100 g masła
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
szczypta soli
Nadzienie:
400 g marmolady wieloowocowej
Ponad to
Olej rzepakowy do smażenia
Cukier puder do posypania
- Drożdże rozkruszyć do ciepłego mleka dodać 3 łyżki cukru i 3 łyżki mąki, rozetrzeć wszystko i odstawić, aby rozczyn zaczął pracować. Masło rozpuścić i odstawić do ostygnięcia. Kiedy w rozczynie pojawią się bąbelki powietrza dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy elastyczne ciasto. Na samym końcu dodajemy rozpuszczone masło i jeszcze wyrabiamy przez ok 10 min.
Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięci, można wstawić miskę z ciastem do ciepłej wody.
Kiedy ciasto podwoi objętość dzielimy je na 20 części. Każdy kawałek ciasta rozpłaszczamy na placuszek i nadziewamy łyżeczką marmolady i bardzo dokładnie zaklejamy ciasto. Pączki smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Musimy uważać aby tłuszcz nie był zbyt gorący, bo koło marmolady będzie surowe ciasto. Usmażone pączki osączamy na ręczniku papierowym. Podajemy posypane cukrem pudrem. Smacznego!
JESTEM AMATORSKIM POCZADKUJACYM GOTUJACYM MEZEM DZIEKUJE ZA PRZEPIS ZOSTAJE NA PANI DJECIE
OdpowiedzUsuńPIOTR
Dziękuję i pozdrawiam p.s. smacznego!
OdpowiedzUsuń