Pyszne ciasto francuskie, delikatna śmietanowa pianka z mascarpone i pyszna kwaskowa frużelina z rabarbaru, to moja propozycja na niedzielne popołudnie.
1 gotowe ciasto francuskie
1 jajko
1 łyżka cukru
na piankę:
400 g śmietanki 30 %
200 g mascarpone
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego.
2 łyżeczki żelatyny
50 ml gorącej wody
na frużelinę:
1/2 kg rabarbaru
sok z 1/2 cytryny
4 łyżki cukru
2 op tortenguss
1 łyżka żelatyny
ok 20 herbatników maślanych
- Ciasto przekroić na pół posmarować każdy kawałek roztrzepanym jajkiem, posypać cukrem i piec aż się zrumieni w nagrzanym do 200 st C piekarniku. Po wyciągnięciu z piekarnika ostudzić.
- Rabarbar obrać i pokroić zalać 1 szkl. wody i gotować na małym ogniu. Kiedy rabarbar jest już rozgotowany rozpuszczamy w nim tortenguss i żelatynę. Zostawiamy aby frużelina przestygła.
- 2 łyżeczki żelatyny rozpuścić w gorącej wodzie. Śmietanę ubić z cukrem i nadal ubijając dodać mascarpone i rozpuszczoną żelatynę.
- Z herbatników ułożyć prostokąt 4 x 4 herbatniki. Założyć prostokątną regulowaną obręcz i dopasować do kształtu herbatników. Na herbatniki wylać frużelinę, nakryć jednym płatem upieczonego ciasta, następnie wyłożyć piankę śmietankową. Na wierzchu ułożyć drugi płat ciasta. Nie pokrytą ciastem piankę na brzegach ciasta pokryć pozostałymi, pokruszonymi herbatnikami. Odstawić na godzinę do lodówki. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz