Papryka faszerowana gotowana

   Pierwszy raz tak zrobioną paprykę zaserwowała mi moja przyjaciółka, od tej pory często gości na moim stole. Inni często przyrządzają ją pieczoną w piekarniku, ja myślę , że ta jest o niebo lepsza.Pikantny farsz i słodka papryka. Nie wymaga dużo pracy, a mamy pyszne, kompletne danie obiadowe.



4 duże, czerwone papryki
200 g ryżu
0,5 kg mielonego mięsa
1 duża cebula, 2 ząbki czosnku
przyprawa do gyrosa
sól, pieprz
2 duże łyżki koncentratu pomidorowego
3 drobiowe kostki rosołowe
jogurt naturalny

                                                                                                                
Ryż gotujemy al dente. Po wystudzeniu mieszamy ryż z mięsem, dodajemy drobno posiekaną cebulę i czosnek, doprawiamy farsz przyprawami na "dość" ostro.Paprykę myjemy, odcinamy górę i usuwamy gniazda nasienne. Napełniamy je farszem. Ustawiamy ciasno w garnku, tak aby się nie przewracały. Zalewamy wodą do 3/4 wysokości papryk. Do wody dodajemy koncentrat pomidorowy oraz kostki rosołowe. Dusimy godzinę. Podajemy z sosem powstałym z gotowania oraz z kleksem jogurtu naturalnego. Smacznego!
P.s.Pozostały po gotowaniu wywar paprykowo-pomidorowy można wykorzystać-zawsze robię z niego sos lub zupę.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne