Pączki hiszpańskie, wiedeńskie lub gniazdka-różne mają nazwy.Ja je uwielbiam, jednak przygotowanie ich zawsze wydawało mi się skomplikowane. Jednak okazało się, że to naprawdę łatwe i dużo mniej pracy niż przy "zwykłych" pączkach. Serdecznie polecam do popołudniowej kawki:)
Składniki na 10 dużych (wielkości cukiernianych) pączków
200 g mąki pszennej
250 ml wody
100 g masła lub margaryny
4 jajka
Na lukier:
5 łyżek cukru pudru
2 łyżki gorącej wody
1 łyżka soku z cytryny
Ponad to:
olej do smażenia
papier do pieczenia
- Mąkę przesiać.Do garnuszka wlać wodę i włożyć masło, całość zagotować.Do gotującego się masła z wodą wsypać mąkę i za pomocą drewnianej kopystki bardzo energicznie mieszać. Ciasto parzyć ciągle mieszając,aż zacznie odchodzić od ścianek garnka. Następnie zdjąć ciasto z gazu i odstawić do ostygnięcia.W czasie gdy ciasto stygnie, pociąć papier do pieczenia na kwadraty takiej wielkości, jakiej chcemy żeby były pączki. Każdy kwadracik papieru, za pomocą pędzelka posmarować olejem. Ostygnięte ciasto przełożyć do miski. Ciasto miksować mikserem dodając kolejno po jednym jajku, aż ciasto osiągnie jednolitą konsystencję.
- Gotowe ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą gwiazdkową końcówką. Najwygodniej to robić wywijając rękaw na zewnątrz i umieszczając jego końcówkę w wysokim naczyniu.
- Koniec rękawa skręcić. Wyciskać okrągłe gniazdka na pojedyncze kwadraciki z papieru.
- Olej rozgrzać do 170-180 st C. Smażyć najlepiej w rondlu lub głębokiej patelni. Kwadraty papieru z pączkami umieścić na oleju-papierem do góry, po ok 30 sekundach zdjąć papier. Smażyć z obu stron na złoto. Po wyciągnięciu
pączki osączać na ręczniku papierowym.
- Lukier. Cukier puder umieścić w miseczce. Do cukru dodawać stopniowo wodę i sok z cytryny. Ucierać aż powstanie gładki, dość gęsty lukier. Ostygnięte pączki zanurzać jedną stroną w lukrze. Odstawić na chwilę, aby lukier zastygł. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz