Kapuśniak z kiszonej kapusty z boczkiem

Kapuśniak kojarzy mi się z ciepłem rodzinnego domu. Jest kwaśny, rozgrzewający i pyszny. Właśnie takim kapuśniakiem karmiła mnie babcia w dzieciństwie, kiedy zmarznięta wracałam do domu.


kapusta kiszona 500 g 
kości schabowe 200 g 
ziemniaki 2 szt 
marchewka 1 szt
boczek wędzony 150 g 
kostka rosołowa 2 szt 
ziele angielskie 4-5 ziaren
liść laurowy 2 szt 
włoszczyzna 100 g 
sól
czarny pieprz mielony 
cukier 
koncentrat pomidorowy 1 łyżeczka


  •    Do garnka włożyć umytą kostkę od schabu. Kapustę kiszona odcisnąć i pokroić. Kwas z kapusty zostawić, być może będzie nam potrzebny przy doprawianiu zupy. Marchewkę zetrzeć na tarce, dodać do kapusty. Następnie dodać mrożoną włoszczyznę w słupkach i zalać 1 litrem wody. Dodać kostki rosołowe, ziele angielskie i liść laurowy. Wstawić na gaz. Gotować aż kapusta będzie mięciutka- ok. 40 min.W tym czasie obrać ziemniaki i pokroić w kostkę. Ugotować w osobnym garnku na miękko. Kiedy kapusta jest już miękka dodajemy do niej ugotowane ziemniaki i pokrojony boczek,gotujemy jeszcze 10 min.Kostkę wyciągamy z garnka i obieramy mięso do zupy. Doprawiamy koncentratem pomidorowym solą, cukrem i pieprzem według uznania. Podajemy gorący. Smacznego! 
  •    P.s.Jeżeli nasz boczek jest ze skórą, należy ją odciąć i na początku gotowania wrzucić do zupy-zupa będzie miała wędzony aromat. Przed podaniem po prostu wyjmujemy ją z garnka.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne