2 kg piersi z kaczki
2 łyżeczka soli peklującej
4 łyżeczka soli kuchennej
1 łyżeczka majeranku
kilka ziaren jałowca
kilka ziaren ziela angielskiego
1 listek laurowy
1 łyżeczka pieprzu w ziarnach
kilka ząbków czosnku
2 litry zimnej przegotowanej wody
2 łyżeczka soli peklującej
4 łyżeczka soli kuchennej
1 łyżeczka majeranku
kilka ziaren jałowca
kilka ziaren ziela angielskiego
1 listek laurowy
1 łyżeczka pieprzu w ziarnach
kilka ząbków czosnku
2 litry zimnej przegotowanej wody
Piersi umyć i osuszyć. Do wody dodać wszystkie przyprawy i obrane posiekane w plasterki ząbki czosnku. Piersi zalać marynatą i zostawić w niej na trzy dni. Następnie wyciągnąć piersi z zalewy i osuszać przez jeden dzień. (inaczej piersi będą się gotować nie wędzić). Wędzić w wędzarni przez 6 godzin pilnując temperatury- musi wynosić 60 stopni C. Do wędzenia użyliśmy jabłoni i zrębków wędzarniczych. Tak przygotowanej wędliny już nie parzę. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz