8 płatów matjasów
3 cebule
1 szkl. oleju
1/2 szkl wody
1/2 szkl octu
2 łyżeczki gorczycy
1/2 łyżeczki cukru
20 ziarenek pieprzu
2 listki laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
3 cebule
1 szkl. oleju
1/2 szkl wody
1/2 szkl octu
2 łyżeczki gorczycy
1/2 łyżeczki cukru
20 ziarenek pieprzu
2 listki laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
Śledzie wymoczyć w wodzie lub mleku najlepiej przez całą noc. Osuszyć i każdy kawałek pokroić na 4 części. Wodę z octem zagotować, dodać do niej przyprawy. Pogotować 5 min. Cebulę obrać i pokroić w piórka, na 10-15 sekund wrzucić do zalewy. Cebulkę odcedzić. W słoju układać warstwy śledzi na przemian z cebulką. Zalać olejem, a następnie zalewą. Odstawić do lodówki, po trzech dniach śledziki można zajadać same lub z kapką śmietany. Smacznego!
P.S.Zalewa musi być całkowicie zimna, inaczej śledzie dosłownie rozpuszczą się w słoiku!
Czy te śledzie to takie kupce np Lisnera w paczce?
OdpowiedzUsuńŚledzie matjasy lub al'a matjas
Usuń