Gulasz z jelenia

Gulasz z jelenia z ziemniakami to świetny pomysł na pyszne i pikantne jednogarnkowe danie. Jest gęsty za sprawą ziemniaków, więc nie trzeba do niego dodawać mąki.



500 g udźca z jelenia
3-4 ziemniaki
150 g pieczarek
1 marchewka
1 duża cebula
1 cebula dymka
2 ząbki czosnku
3 kostki rosołowe grzybowe
5-6 owoców jałowca
3-4 ziela angielskie
pieprz
ostra papryka w proszku
3 łyżki oleju

   

 Udziec z jelenia umyć i pokroić w kostkę. W garnku z grubym dnem (u mnie żeliwny) rozgrzać olej i obsmażyć mięso.Marchew i cebulę obrać. Pieczarki, dymkę cebulę i pieczarki pokroić.
    Warzywa i grzyby dodać do mięsa i smażyć, aż "złapią" kolor. W 500 ml gorącej wody rozpuścić kostki rosołowe i zalać bulionem mięso z warzywami. Dodać przyprawy i dusić przez 45-50 minut.
  Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, a następnie dodać je do garnka z gulaszem, gotować aż ziemniaki będą miękkie a gulasz zgęstnieje. Smacznego!
p.s.Nie należy żałować pieprzu i ostrej papryki, danie ma być pikantne.


2 komentarze:

Popularne