Zupa krem groszkowo-szpinakowa

   Do przygotowania dosłownie w parę chwil zupa co prawda z mrożonek, ale i tak jest pyszna i zdrowa.


450 g mrożonego groszku
450 g mrożonego szpinaku
2 marchewki
2 pietruszki
mały kawałek włoskiej kapusty
1 cebula
1/8 selera
sól
pieprz
1 łyżka masła
3 ząbki czosnku
100 g sera feta
3 ziarna ziela angielskiego
1 listek laurowy



    Włoszczyznę obrać i opłukać, zalać ok.1,5 l wody, dodać przyprawy . Cebulę obrać i przypalić dodać do garnka z warzywami i gotować przez 30 minut wywar. Kiedy warzywa są już miękkie odcedzić warzywa na sicie. Bulionu warzywnego powinniśmy mieć ok 1 l.Bulion postawić na ogniu i do gotującego się wrzucić mrożony. groszek, od zagotowania powinien się gotować 2 minuty.
    Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć szpinak, dodać do niego przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie szpinak przełożyć do bulionu z groszkiem i wszystko dokładnie zmiksować blenderem , ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Zupę podawać z serem feta pokrojonym w kosteczkę. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne