Na ciasto- forma 42x29 cm:
4 szklanki mąki krupczatki
1 szklanka cukru pudru
3 żółtka
1 całe jajo
250 g masła lub margaryny
7 łyżek gęstej, kwaśnej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
aromat migdałowy
Na ser:
1 kg twarogu
150 g masła lub margaryny
1 szklanka cukru
2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru
6 jaj
szczypta soli
1 puszka gotowej masy makowej
tłuszcz i bułka tarta do formy
4 szklanki mąki krupczatki
1 szklanka cukru pudru
3 żółtka
1 całe jajo
250 g masła lub margaryny
7 łyżek gęstej, kwaśnej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
aromat migdałowy
Na ser:
1 kg twarogu
150 g masła lub margaryny
1 szklanka cukru
2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru
6 jaj
szczypta soli
1 puszka gotowej masy makowej
tłuszcz i bułka tarta do formy
Zimne masło posiekać z mąką, następnie dodać jajka, żółtka, proszek do pieczenia, cukier i aromat. Zagnieść szybko ciasto. Ciasto podzielić na połowę. Połowę umieścić w lodówce na godzinę, resztę włożyć do zamrażarki. Część ciasta, która była w lodówce rozwałkować na wielkość blachy. Formę posmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Ciasto przełożyć do formy i podpiekać w piekarniku nagrzanym do 180 st przez ok. 12 minut.Na ostygnięty spód równomiernie wyłożyć gotową masę makową.
Ser zmielić dwukrotnie przez maszynkę. Żółtka utrzeć z masłem i cukrem, następnie dodawać po łyżce zmielonego twarogu nadal miksując. Na samym końcu dodać budynie.Białka ubić na sztywną masę ze szczypta soli, za pomocą szpatułki piane delikatnie wmieszać w ser.Ser wyłożyć na masę makową.
. Część ciasta, która była w zamrażarce, zetrzeć na tarce jarzynowej na górę ciasta. Piec w 180 st C, przez 1 godzinę. Podawać p[o całkowitym ostygnięciu. Smacznego! p.s.Jeżeli gotowa masa makowa jest uboga, można ją wzbogacić o swoje bakalie i miód.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz