Sernik gotowany z brzoskwiniami

Wilgotny biszkopt, pyszna masa, brzoskwinie i polewa czekoladowa- to przepis dla tych, którym pieczone serniki nie wychodzą. Bo tego sernika się nie piecze a gotuje. Może nie wygląda, ale za to smakuje, a ja i tak kiedyś nauczę się robić zdjęcia ciast;p


Składniki na blachę 42cm x 29 cm
Na masę serową
750 g serka śmietankowego
2 budynie śmietankowe
275 g masła
2/ 3 szklanki mleka
1 i 1/ 2 szklanki cukru pudru
3 jaja

Na biszkopt:
8 jajek M
6 łyżek mąki pszennej
2/3 szklanki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do piecsenia
1 łyżeczka esencji waniliowej
szczypta soli

Na polewę:
65g masła
2 łyżki kakao
2 łyżki śmietanki 30 %

4 łyżki cukru
1/2 łyżeczki żelatyny
Kolorowa posypka

Ponad to:
Puszka brzoskwiń
2/3 szklanki wody



    
    Żółtka oddzielić od białek. Suche składniki ze sobą wymieszać. Białka z solą ubić na sztywną pianę, a następnie nadal miksując dodawać stopniowo cukier i żółtka.
Mąki i proszek do pieczenia wymieszać razem w osobnej misce. Dodawać stopniowo do piany z białek i żółtek jednak nie miksować już tylko delikatnie wmieszać za pomocą szpatułki. Piec na wyłożonej papierem blaszce przez 35 minut w 180 st. Po upieczeniu ostudzić w blaszce.

    Masa serowa.W aluminiowym lub teflonowym garnku rozpuścić masło z cukrem pudrem cały czas mieszając. Kiedy całkowicie się rozpuści zdjąć z ognia i przez ok.10 minut studzić. Budyń, jaja, mleko i ser zmiksować, a następnie wmieszać do margaryny z cukrem pudrem, wymieszać na jednolitą masę. Postawić znów na gazie i cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia. zdjąć z gazu odstawić aż masa lekko ostygnie.
    Biszkopt przeciąć na dwa placki. Wodę na poncz wymieszać z syropem z brzoskwiń i nasączyć połową ponczu dolną część biszkopta. Wyłożyć masę serową na masie ułożyć pokrojone w plastry brzoskwinie. Przykryć drugą częścią ciasta nasączyć pozostałym ponczem.


    Polewa. Masło rozpuścić z cukrem dodać kakao i śmietankę mieszać aż się zagotuje. Zdjąć z ognia i dosypać żelatynę, następnie polać ciasto i posypać posypką. Odstawić do lodówki, aby polewa stężała. Smacznego!
    

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne