Pikantne skrzydełka w mące kukurydzianej

Chrupiące za sprawa panierki z mąki kukurydzianej. Pikantne od mnogości przypraw, a tak proste w wykonaniu. Serdecznie polecam na szybką kolację lub na spotkania ze znajomymi.


12 skrzydełek z kurczaka
3-4 łyżki mąki kukurydzianej
1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
2 łyżki pikantnego ketchupu
1/4 łyżeczki pieprzu cayenne w proszku
sól
pieprz
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego

olej do smażenia


    Skrzydełka oczyścić , umyć i osuszyć na ręczniku papierowym. Ketchup wymieszać z przyprawami i tak przygotowaną marynatą dokładnie pokryć skrzydełka. Odstawić na 2 godziny do lodówki, a najlepiej na całą noc. Olej rozgrzać do 180 st C. Skrzydełka panierować w mące kukurydzianej i smażyć na głębokim tłuszczu 15-18 minut. Po wyjęciu z oleju osuszyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Serwować gorące z ulubionym sosem. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne