Twarogowe ciasteczka z jabłkiem

  Kruche ciasteczka na bazie twarogu z jabłkiem to idealny dodatek do kawy.  Ciastka zaskakuja smakiem, a są łatwe i ekspresowe w wykonaniu. Do ich zrobienia nie potrzebujemy ani kednego jajka!






Składniki na ok 64 szt:

500 g mąki pszennej

500 g twarogu

500 g masła lub margaryny

6 łyżek cukru

Cukier waniliowy lub wanilia

1 budyń śmietankowy bez cukru

8 małych jabłek

Cukier puder do posypania


Mąkę, zimne masło, cukier oraz twaróg umieścić w dużej misce, dodać wanilię oraz budyń, zagnieść jednolite ciasto. Można je również wyrobić w mikserze hakową komcówką w kształcie haka.

Kiedy ciasto jest gotowe owijamy je folią spożywczą i umieszczamy ma godzinę w lodówce. W tym czasie obieramy jabłka i kroimy je na ósemki.

Ciasto wyjmujemy z lodowki, należy ke rozwałkować na ok 5 mm. Wykrajamy krążki o średnicy 8 cm. Na krążkach układamy kawałki jabłek i składamy na pół. 

Ciastka pieczemy w rozgrzanym do 180 st C piekarniku, na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Ciastka są gotowe, kiedy są rumiane z wierzchu.

Jeszcze gorące ciastka posypujemy cukrem pudrem. 

Smacznego!


2 komentarze:

Popularne