Kaszotto z kurczakiem i zielonym groszkiem

 Kaszotto w tym wydaniu to naprawdę zdrowe danie. Przepyszna kasza pęczak, którą uwielbiam, delikatne mięso z piersi kurczaka i d tego słodziutki groszek. Danie jest proste i ekspresowe w wykonaniu, a do jego przygotowania potrzebujemy tylko jednej patelni. Dodatkowo danie nie zawiera wielkich ilości tłuszczu, bo do jego przygotowania użyłam tylko odrobiny oleju rzepakowego w sprayu. Kaszotto znakomicie smakuje na gorąco, ale jest również smaczne na zimno, dlatego jeżeli zostanie nam coś z obiadu spakujmy sobie danie do pracy-będzie znakomite na drugie śniadanie.

No i jeszcze jedna ciekawostka dałam mojej Hanusi na obiad leniwe ( 186 podejście do słodkich obiadów typu naleśniki czy racuchy), leniwych oczywiście nie zjadła, ale kaszotto wciągnęła, bo "kasza jest pyszna"


Na 4 porcje:

200 g kaszy pęczak
300 g piersi z kurczaka
120 g zielonego mrożonego groszku
2 czerwone cebule
1 mały ząbek czosnku
500 ml warzywnego bulionu
olej w sprayu lub łyżeczka oleju rzepakowego
sól
pieprz


  • Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, posypać solą, pieprzem i czosnkiem. Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzać olej. Na oleju podsmażyć pierś wraz z cebulą, aż cebula się zeszkli a kurczak nabierze lekko złotego koloru. Następnie na patelnię wsypać kaszę i zalać wszystko bulionem. Dusić pod przykryciem aż kasza będzie ugotowana, ale lekko al'dente (zajmie to ok.20 minut. ) Na sam koniec dosypujemy zielony groszek i dusimy jeszcze 5 minut. Ewentualnie doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne