Sałatka brokułowa z jajkiem fetą i słonecznikiem

 Pyszny brokuł, podany z jajkiem na twardo, słonym serem i prażonym słonecznikiem, a to wszystko podkreślone czosnkowym sosem domowej roboty. Sałatka jest naprawdę smaczna, zdrowa i sycąca, doskonała zarówno na domowe imprezy jak i jako drugie śniadanie do pracy czy pyszna kolacja.


1 brokuł
6 małych jajek
130 g sera sałatkowego półtłustego
6 łyżek łuskanego słonecznika

Na sos:
100 g jogurtu typu irlandzkiego (Skyr)
1 łyżeczka pikantnego ketchupu
2 ząbki czosnku
sól
pieprz


Jajka ugotować na twardo. Brokuł podzielić na różyczki i ugotować w posolonej wodzie na półtwardo, po ugotowaniu brokuł przelać zimną wodą, aby zachować jego chrupkość. Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać ze skyrem, następnie do sosu dodać ketchup i przyprawy, sos wymieszać.
Jajka pokroić na ósemki, a ser pokroić w kostkę. Na suchej patelni uprażyć słonecznik, następnie go ostudzić.
W misce ułożyć brokuły i jajka, posypać pokrojonym serem i polać sosem czosnkowym., posypać słonecznikiem. Sałatkę podawać schłodzoną. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne