Fit kotleciki drobiowe z zielonym groszkiem

Delikatne kotlety z piersi kurczaka z dodatkiem zielonego groszku to znakomita alternatywa dla ciężkich, panierowanych tradycyjnych kotletów. Są mięciutkie i smaczne, a słodki groszek uzupełnia smak mięsa. Idealne dla dzieci i dorosłych (dzieci z pewnością polubią takie kolorowe danie), Kotlecik można spakować również do lunch boxa i zjeść z dodatkiem ulubionej sałatki lub pieczywa na drugie śniadanie w pracy.
Przy diecie warto zaopatrzyć się w olej lub oliwę w spray'u, to naprawdę oszczędność wielu zbędnych kalorii.


Na 4 kotlety:
pojedyncza pierś z kurczaka (ok.250-300 g)
1/2 szklanki mrożonego, zielonego groszku (poj.250ml)
1/2 cebuli
1 ząbka czosnku
1/2 małej kajzerki
1 jajko L
sól
pieprz

Olej w spray'u lub 2 łyżki oleju rzepakowego



  • Bułkę namoczyć i odcisnąć. Cebulę obrać, drobno posiekać i przesmażyć na 1 łyżce oleju. Mięso zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Do mięsa dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę, jajko, cebulę, groszek i przyprawy. Wszystko razem wymieszać. Podzielić na cztery części. Patelnię grillową prysnąć olejem w spray'u lub natłuścić za pomocą pędzelka pozostałym olejem. Smażyć na małym ogniu, aż zrobią się złote. Kotlety podawać na ciepło lub zimno z ulubioną sałatką. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne