Buraczki z papryką na zimę

Muszę przyznać, że buraczki w przygotowane w ten właśnie sposób o moja ulubiona surówka do ze słoika. Idealnie komponują się ze wszystkimi mięsami, mięsnymi sosami, ziemniakami i kaszami. Jest to sałatka, którą z chęcią zajadają również dzieci. 

3 kg buraków
1/2 kg czerwonej papryki
1/2 kg cebuli
1/2 szklanki oleju (poj.250 ml)
1/2 szklanki cukru
1/ 2 szklanki octu
1 łyżka soli
2 łyżeczki pieprzu



Paprykę, umyć pozbawić nasion i pokroić w paseczki, cebulę w piórka wymieszać i trochę posolić.
Buraczki ugotować w łupinkach, lub upiec w piekarniku owinięte w folie aluminiową. Następnie obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Dodać cebulę i paprykę oraz wszystkie przyprawy, ocet i olej .Bardzo dokładnie wymieszać. Włożyć do wyparzonych wcześniej słoików, ugnieść. Brzegi słoiczków wytrzeć czystą ściereczką,  dokładnie zakręcić zakrętkami. Dno dużego garnka wyłożyć ściereczką, wstawić słoiki i zalać woda do 2/3 wysokości słoiczków. Pasteryzować 30 minut od chwili zagotowania się wody. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne