Makaron z tuńczykiem ,suszonymi pomidorami i zielonym groszkiem

Polecam pyszne i ekspresowe danie z makaronu dla zapracowanych. Czas przygotowania takiego obiadu to zaledwie 20 minut.
Soczysta zdrowa ryba, słodki groszek i suszone na słońcu pomidory to doskonałe połączenie. Danie idealne również dla dbających o zdrowie czy o linię.
Trzeba dodać, że danie w całości wykonałam z produktów, które miałam w domu, bez niepotrzebnego wychodzenia z domu


Na 3 porcje:
200 g makaronu farfalle użyłam Pudliszki
1 garść mrożonego, zielonego groszku
120 g dobrego tuńczyka w sosie własnym (już po odcedzeniu)
6 połówek suszonych pomidorów
3 łyżki oleju z pomidorów

1 czerwona cebula
1 ząbek czosnku
szczypta oregano
sól i pieprz 


Wstawić wodę na makaron i ugotować go w posolonym wrzątku według przepisu na opakowaniu-makaron ma być al'dente.
Cebulkę i czosnek posiekać. Suszone pomidory pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać olej (ze słoiczka w którym były pomidory), na oleju podsmażyć cebulę, czosnek i pomidory, aż cebula się zeszkli.
Następnie na patelnię wlać 100 ml wody i dorzucić zielony groszek, ciągle mieszając poczekać aż groszek zmięknie.
Kiedy groszek jest już miękki (ale nie rozgotowany), dodać odcedzony, gorący makaron oraz odcedzonego z sosu tuńczyka. Wszystko razem wymieszać, doprawić, a następnie od razu podawać. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne