Drożdżowe paszteciki z kapustą i świeżymi grzybami

Doskonała propozycja na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia, idealne z kubkiem barszczu czerwonego. Delikatne i puszyste paszteciki po brzegi wypełnione pysznym mocno grzybowym farszem. tym razem do farszu nie użyłam suszonych grzybów, ale tych świeżych. Przygotowując je możecie użyć również tych mrożonych. Farsz jest mega pyszny bo proporcje to aż50% grzybów, na 50% kapusty! Paszteciki posypałam czarnuszką, którą wszyscy uwielbiamy. Z porcji wychodzi aż 40 pasztecików, a ciasto choć drożdżowe nie jest na prawdę wymagające. Polecam serdecznie!


Na ciasto:
600 g mąki pszennej + do podsypywania
250 ml mleka
100 g masła
30 g świeżych drożdży
2 jajka
1 i 1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru

Na farsz:
500 g świeżych grzybów leśnych (u mnie kozaki i podgrzybki), można użyć mrożonych
500 g kapusty kiszonej
2 ziarenka ziela angielskiego
1 listek laurowy
sól
pieprz

Ponad to:
1 jajko
czarnuszka



  • Drożdżowe paszteciki z kapustą i świeżymi grzybami Farsz. Kapustę odcisnąć z nadmiaru wody i umieścić ją w garnku. Do kapusty dodać grzyby, liść laurowy i ziele angielskie. Zalać wodą, tak aby przykryła kapustę i grzyby i dusić do miękkości kapusty (ja robiłam to w szybkowarze, więc zajęło mi to 15 minut od zagotowania). Następnie wyjąć kapustę z grzybami na sitko i poczekać aż całkowicie wystygnie. Przesiekać kapustę z grzybami na desce do krojenia, następnie wrzucić ją na suchą patelnie i smażyć ok. 10 minut, aby nadmiar wody odparował. Farsz przełożyć do miski i doprawić jeszcze solą i pieprzem.

    Ciasto. 100 ml ciepłego mleka wymieszać z drożdżami i cukrem., pozostawić aby rozczyn zaczął pracować . Masło rozpuścić i przestudzić. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, mleko, rozpuszczone masło ,jajka i rozczyn. Zagniatać ciasto do połączenia składników. Przykryć ciasto czystą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia (ciasto musi podwoić objętość).
    Kiedy ciasto już wyrośnie wyłożyć je na oprószony mąką blat lub stolnicę, zagnieść jeszcze raz i podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować na pasek długi na ok.50 cm i szeroki na 6 cm. Wzdłuż dłuższego boku nałożyć 1/4 farszu i zwinąć jak roladę, każdą roladę pokroić na 10 kawałków. Paszteciki ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać czarnuszką. Piec w nagrzanym do 200 st C piekarniku przez 20 minut. Smacznego!

2 komentarze:

Popularne