Pierś kurczaka w kremowym sosie pomidorowym

Muszę przyznać, że uwielbiam takie dania, proste i szybkie w przygotowaniu, a efekt na miarę najlepszych restauracji. Soczysta pierś z kurczaka otulona gęstym, delikatnym, kremowym sosie. Do tego pyszne, słodkie pomidory, pomidory suszone i ostry słony parmezan. Danie polecam również dbającym o linię, ponieważ jego kremowa konsystencja jest zasługą naturalnego serka, a nie tłustej śmietany, no i nie trzeba zagęszczać go mąką, bo jest wystarczająco gęsty . Danie podałam z makaronem (a jakże, przecież je uwielbiam), ale równie dobrze będzie smakować z ryżem czy z ziemniaczanym puree. I jeszcze jedno, z chęcią danie zjedzą również dzieci, bo sos jest łagodny i delikatny (wypróbowane na własnym dzieciu:)))


2 piersi z kurczaka
1 puszka krojonych pomidorów z puszki
200 g serka naturalnego śmietankowego
6 połówek suszonych pomidorów w oleju
3 łyżki oleju z suszonych pomidorów
2 małe cebule
1 mały ząbek czosnku
1 łyżka tartego parmezanu
2 łyżki siekanej natki pietruszki
sól
pieprz
papryka słodka w proszku 


Pierś z kurczaka umyć i osuszyć na ręczniku papierowym. Każdą pierś przekroić ostrym nożem w poprzek na 3 kawałki. Każdy kawałek posolić, popieprzyć i posypać papryką w proszku. Na patelni rozgrzać olej z suszonych pomidorów i obsmażyć fileciki na złoto. W czasie gdy filety się smażą posiekać cebulę, ząbek czosnku i suszone pomidory.
Obsmażonego kurczaka zdjąć z patelni na talerz, na patelnie wrzucić posiekaną cebulę, czosnek i pomidory, smażyć aż cebula nabierze koloru. Następnie na patelnię dodać pomidory z puszki i dusić je przez ok 10 minut, po czym dodać serek śmietankowy. Dusić wszystko na małym ogniu aż serek się rozpuści, następnie sos doprawić, włożyć do niego fileciki i dusić jeszcze 5 minut. Serwować posypane parmezanem i zieloną pietruszką. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne