Ciasto słonecznikowiec ( przepis na dużą blachę)


Delikatny wilgotny biszkopt kakaowy, maślana masa krówkowa z chrupiącym słonecznikiem, super delikatny krem z bitej śmietany i mascarpone a na koniec prażony słonecznik w karmelu, jak dla mnie ciasto niebo. Co prawda wymaga dość sporo pracy, no i nie należy do najtańszych, ale jest warte swojej pracy, bo za każdym razem smakuje gościom i rodzinie.



Na biszkopt blaszka 25x30 cm
8 jajek L
6 łyżek mąki krupczatki
2 czubate łyżki dobrego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka cukru (poj.250 ml)

Na krem I:
300 g masła 82%
510 g gotowej masy kajmakowej

Na krem II:
600 ml śmietanki 30 %
250 g mascarpone
3 łyżki cukru pudru

Na posypkę:
300 g słonecznika łuskanego
4 łyżki mleka
60 g masła 82%
100 g cukru

Na poncz:
250 g mocnej kawy
2 łyżki syropu irish cream



  • Ciasto słonecznikowiec ( przepis na dużą blachę) Masło, mleko i cukier rozpuścić w garnuszku. Następnie wrzucić do tego słonecznik i mieszając zagotować. Zdjąć z ognia i wylać na blachę wyłożoną papierem, równomiernie rozłożyć słonecznik łyżką. Piec ok. 10 minut w 180 st C, aż słonecznik się zrumieni.
    Wyjąc z piekarnika i odstawić do ostygnięcia, następnie posiekać słonecznik nożem .
  • Ciasto słonecznikowiec ( przepis na dużą blachę). Biszkopt. Białka ubić na pianę, pod koniec ubijania dodać cukier, a następnie nadal miksując dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i kakao. do masy z białek stopniowo dodawać po łyżce mąki z kakao i delikatnie mieszać już tylko szpatułką, aby piana nie opadła. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto wylać na papier. Piec w 180 st C, przez 25 minut, włożyć ciasto do zimnego piekarnika, włączyć tylko dolną grzałkę, po 10 minutach włączyć górę i piec na obu grzałkąch bez termoobiegu przez kolejne 15 minut. Biszkopt wystudzić i przeciąć na poł.
  • Ciasto słonecznikowiec ( przepis na dużą blachę) Krem I.Masło w temperaturze pokojowej ubić mikserem na puszysto, następnie dodawać po łyzce kajmaku, nadal ubijając. Na koniec dodać 1/3 posiekanego słonecznika.
    Krem II. Mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno pod koniec ubijania dodać cukier puder. Kiedy śmietana jest już sztywna , łyżka po łyżce wmiksować mascarpone
  • Ciasto słonecznikowiec ( przepis na dużą blachę) Z kawy i syropu przygotować poncz. W blaszce umiescic połowę biszkopta i nasączyć go połową ponczu, na to wyłożyć masę I, na to wyłożyć drugą część biszkoptu, nasączyć pozostałym ponczem. Na górę wykładamy masęII i posypujemy pozostałym słonecznikiem. Odstawiamy na 2h do lodówki. Smacznego!

13 komentarzy:

  1. Ciasto Rewelacja!!! Nieziemsko pyszne, świetny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  2. I naprawdę te 6lyzek krupczatki i 2kakao utrzyma 8jajek?

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy można dać coś innego niż ten syrop Irish cream?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można nasączyć wodą z cukrem lub cukrem waniliowym

      Usuń
  4. Blacha ma dokładnie takie wymiary? Czy są przybliżone?

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy mozna uzyc zwyklej making?

    OdpowiedzUsuń
  6. Dlaczego w moim wykonaniu masa z kajakiem się rozlewa przy krojeniu, a nie jest taka sztywniejsza. Co zrobić żeby była sztywniejsza?

    OdpowiedzUsuń

Popularne