Jagodzianki w jagodowym lukrze

Sezon na jagody, więc nie może zabraknąc jagodzianek. Pyszne, puszyste, delikatne, dla mnie idealne jako deser lub śniadanie. No i z Hanką mialam świetną zabawę przy bułeczkach, choć kuchnia wyglądała jakby tajfun po niej przeszedł:)


1/2 kg pszennej mąki 
3 żółtka 
1 całe jajko
100 g masła 
50 g drożdży 
2/3 szklanki cukru
250 ml mleka 
1 opakowanie cukru cytrynowego

nadzienie: 
300 g jagód
8 łyzeczek cukru pudru

lukier: 
2 szklanki cukru pudru 
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki jagód


  • 1/2 kg pszennej mąki  3 żółtka  10 dag masła  3 dag drożdży  1/2 szklanki cukru (10 dag), lub trochę więcej jeśli lubisz słodkie ciasta  2/3 szklanki mleka  1 łyżka pasty waniliowej (można zastąpić łyżką ekstraktu waniliowego lub cukrem z prawdziwą wanili Drożdże rozetrzeć z cukrem i połową ciepłego mleka, odstawić w ciepłe miejsce aż zaczyn zacznie pracować
  • 1/2 kg pszennej mąki  3 żółtka  10 dag masła  3 dag drożdży  1/2 szklanki cukru (10 dag), lub trochę więcej jeśli lubisz słodkie ciasta  2/3 szklanki mleka  1 łyżka pasty waniliowej (można zastąpić łyżką ekstraktu waniliowego lub cukrem z prawdziwą waniliDo pracującego zaczynu przesiać makę, dodać cukier i cukier cytrynowy, 4 żółtka (białko zachowac do smarowania), rozpuszczone przestudzone masło, resztę mleka i cukru. Wyrabiać miękkie, elastyczne ciasto. Odstawić do wyrosnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 h, ciasto musi podwoić objętość.
  • 1/2 kg pszennej mąki  3 żółtka  10 dag masła  3 dag drożdży  1/2 szklanki cukru (10 dag), lub trochę więcej jeśli lubisz słodkie ciasta  2/3 szklanki mleka  1 łyżka pasty waniliowej (można zastąpić łyżką ekstraktu waniliowego lub cukrem z prawdziwą waniliCiasto podzielić na 16 równych części, z kazdej zrobić placuszek. Na kazdym ułożyć porcję jagód.
  • 1/2 kg pszennej mąki  3 żółtka  10 dag masła  3 dag drożdży  1/2 szklanki cukru (10 dag), lub trochę więcej jeśli lubisz słodkie ciasta  2/3 szklanki mleka  1 łyżka pasty waniliowej (można zastąpić łyżką ekstraktu waniliowego lub cukrem z prawdziwą waniliKazdą porcję posypać 1/2 łyzeczki cukru pudru.
  • 1/2 kg pszennej mąki  3 żółtka  10 dag masła  3 dag drożdży  1/2 szklanki cukru (10 dag), lub trochę więcej jeśli lubisz słodkie ciasta  2/3 szklanki mleka  1 łyżka pasty waniliowej (można zastąpić łyżką ekstraktu waniliowego lub cukrem z prawdziwą waniliBułeczki zawijać do środka i dokladnie zaklejać. Układać zawinięciem do spodu na wyłożonej papierem blasze. Odstawić na 15 minut do ponownego rośnięcia. Gdy bułeczki podrosną posmarować ich wierzch bialkiem. Piec w nagrzanym do 180 st C piekarniku przez 18/20 minut.
  • W tym czasie kiedy buleczki się pieka robimy lukier. Jagody rozgniatamy widelcem, i wraz z 1/2 cukru stawiamy na gazie, delikatnie podgrzewamy, następnie zdejmujemy z gazu i dodajemy sok z cytryny i resztę cukru, dokładnie ucieramy. Jeszcze ciepłe, ale nie gorące bułeczki lukrujemy i zostawiamy do zastygnięcia polewy. Smacznego!

1 komentarz:

  1. Joasiu
    Pyszne jagodowe bułeczki:)
    Widzę, że masz małą pomocnicę w kuchni?:)
    Pozdrawiam smacznie:)
    http://spacerem-przez-zycie.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Popularne