Pikantne wieprzowe klopsiki pieczone w piekarniku

Wieprzowe klopsiki pieczone w piekarniku u mnie w pikantnej, mocno przyprawionej wersji. Soczyste i mocno pomidorowe. Nieco lżejsza wersja bez dodatkowego tłuszczu i stania przy patelni czy garnku. Do podania z ryżem, makaronem lub ziemniakami.


Składniki

Na klopsiki:
500 g łopatki wieprzowej
1 cebula
1 jajko
1 łyżka bułki tartej
2 ząbki czosnku
1/4 papryki ostrej w proszku
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 słodkiej papryki w proszku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól
1 łyżka maki pszennej

Na sos:
400 g pomidorów krojonych w puszce
2 łyżki dobrego koncentratu pomidorowego
2 ząbki czosnku
suszona bazylia
suszone oregano
1 świeża papryczka chili
sól i pieprz


  • Mięso i cebulę zmielić w maszynce na sitku o grubych oczkach. Czosnek przecisnąć przez praskę. Do mięsa dodać przyprawy, jajko, posiekaną natkę i bułkę tartą, dokładnie wymieszać. Uformować małe kuleczki (aby mięso nie przywierało do rąk moczyć ręce w zimnej wodzie), następnie obtoczyć mięsne kulki w mące i umieścić w formie żaroodpornej.
Pomidory wraz z papryczką i koncentratem rozdrobnić w blenderze, dodać przyprawy i dokładnie wymieszać. Sosem zalać klopsiki. Piec w nagrzanym do 180 st piekarniku przez 40 minut. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne