Pierś kurczaka w sosie śmietanowo-serowym z makaronem

  Pierś z kurczaka w delikatnym śmietanowo - serowy sosie, aromatyczne zioła i makaron, jak dla mnie nie trzeba nic, więcej. Makarony w kremowych sosach po prostu uwielbiam, a dodatkowym plusem dania, jest ekspresowe jego wykonanie.


400 g makaronu wstążki
2 małe piersi z kurczaka
200 g pieczarek
200 g śmietanki 30%
100 g serka topionego śmietankowego
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka słodkiego sosu chilli
Zioła prowansalskie
Suszona bazylia
Suszone oregano
Listki świeżej bazylii
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
Sól
Pieprz



Piersi z kurczaka umyć i pokroić w kostkę. Pieczarki pokroić w pół plasterki a cebulę i czosnek drobniutko posiekać. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić mięso, pieczarki, cebulę i czosnek. Posypać przyprawami i smażyć, aż mięso straci surowość. Następnie dodać sos chilli i śmietankę, oraz pokrojony drobno serek topiony. Dusić razem aż serek się rozpuścić, a śmietanka zgęstnieje. Podawać z ugotowany al'dente makaronem, posypane świeżymi, siekanymi listkami bazylii. Smacznego!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Ciasto ryżowe bez pieczenia

Orzeszki z kremem orzechowym

Kotlety pożarskie