Kurczak pieczony na butelce z piwem

Popularny w internecie  sposób na kurczaka musiałam wypróbować osobiście. Przyprawy dobrałam sama, a pozostała tylko idea "posadzenia kurczaka na butelce , w którym jest piwo. Musze przyznać , że dzięki temu, iż piwo pod wpływem ciepła cały czas wypływa z butelki i oblewa kurczaka jest on niezwykle soczysty , pachnie piwem i cytryną. Serdecznie polecam!




1 mały kurczak (ok. 1,2 kg)
1 piwo w butelce 0,5 l
sok z połowy cytryny
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
sól
2 łyżki oleju


  • Kurczak pieczony na butelce z piwem.Marynata. A naczyniu żaroodpornym przyprawy wymieszać dokładnie z olejem.
  • Kurczak pieczony na butelce z piwemKurczaka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym Następnie kurczaka bardzo dokładnie przygotowaną marynatą. Odstawić kurczaka do lodówki na co najmniej 1 godzinę, a najlepiej na całą noc.
  • Kurczak pieczony na butelce z piwem Piwo otworzyć. Następnie nasadzić na butelkę kurczaka, tak aby szyjka butelki wystawała ponad mięso. Wstawić do naczynia żaroodpornego, w którym przygotowywaliśmy marynatę. Piec kurczaka w nagrzanym do 200 st C piekarniku przez 90-100 minut. Kurczaka często polewać piwem, które wypływa z szyjki i zbiera się na dnie naczynia (są tez tam resztki marynaty, które przy okazji zużyjemy). Podawać gorącego np. z pieczywem czosnkowym lub ulubioną sałatką. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne