Bakłażany faszerowane drobiem i kaszą jaglaną

Trochę inny niż zazwyczaj farsz do bakłażanów-zamiast mielonego-mięso drobiowe, a zamiast ryżu kasza jaglana. Do tego mnóstwo dodatków takich jak czerwona cebula, feta czy oliwki. Po prostu pycha!




2 średnie bakłażany
1/2 szkl. kaszy jaglanej
1 duża, ugotowana ćwiartka z kurczaka
100 g sera feta
1 czerwona cebula
10 czarnych oliwek
10 zielonych oliwek
2 łyżeczki ziół prowansalskich
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 ząbek czosnku
2 łyżki pikantnego ketchupu
1/2 łyżeczki mielonego chili
100 g sera mozzarella
sól i pieprz



  • Bakłażany faszerowane drobiem i kaszą jaglaną Bakłażany przekroić wzdłuż na pół, posolić, ułożyć na wyłożonej folią aluminiową blasze przecięciem do dołu. Wstawić do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i piec przez 10 min.Następnie wyjąć z piekarnika i trochę ostudzić
  • Bakłażany faszerowane drobiem i kaszą jaglanąPrzestygnięte bakłażany wydrążyć,tak aby zostało ok 1 cm miąższu przy skórce to co wydrążyliśmy drobno pokroić nożem.
  • Bakłażany faszerowane drobiem i kaszą jaglanąFarsz. Kaszę jaglaną dokładnie opłukać na sitku. i ugotować w 1 szklance osolonej wody
  • Bakłażany faszerowane drobiem i kaszą jaglanąMięso z ćwiartki obrać, ser feta i oliwki grubo pokroić, natomiast cebulę i czosnek bardzo drobno. Wszystko razem przełożyć do miski, dodać wydrążony miąższ z bakłażana, ugotowaną, przestudzoną kaszę jaglaną i przyprawy. Farsz dokładnie wymieszać.
  • Bakłażany faszerowane drobiem i kaszą jaglanąFarsz podzielić na 4 części, następnie napełnić bakłażanowe miseczki farszem.
  • Bakłażany faszerowane drobiem i kaszą jaglanąTak przygotowane bakłażany posypać ,startą na grubych oczkach tarki jarzynowej, mozzarellą. Zapiekać 10 min w nagrzanym do 200 st piekarniku. Podawać gorące. Smacznego!
  • P.S.Jeżeli nie przepadasz za ostrymi przyprawami pomiń w przepisie chili.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne