Meksykański kociołek

   Pikantna i rozgrzewająca potrawa w stylu meksykańskim, to moja propozycja na wczesnowiosenne obiady. Już słoneczko wysoko, ale wciąż jeszcze ziąb.To potrawa z mnóstwem warzyw, mięso i ryż.Taki kociołek z pewnością was rozgrzeje.



łopatka bez kości 400 g
Pomidory krojone z puszki 400 g 
marchew 1 szt 
cebula 1 szt 
papryka czerwona 1 szt
ryż 100 g
fasola czerwona z puszki 1 op
kukurydza w puszce 1/2 op
papryczka chili 1 szt
słodka papryka w proszku 2 łyżeczki 
koncentrat pomidorowy 1 łyżka
oregano 1 łyżeczka 
sól 
bulion wołowy 300 ml 
olej 2 łyżki 
czarny pieprz mielony
ząbki czosnku 3 szt



  • Meksykański kociołek Łopatkę umyć, osuszyć i pokroić w kostkę .
  • Meksykański kociołekMięso podsmażyć w żeliwnym garnku, bez użycia tłuszczu. Tak aby było zrumienione.
  • Meksykański kociołekWarzywa obrać i umyć. Marchew pokroić w plasterki, cebulę w piórka , a paprykę w kostkę.Papryczkę chilli bardzo drobniutko pokroić.
  • Meksykański kociołekDo mięsa dodać olej i dorzucić warzywa, posolić. Smażyć wszystko ok 10 min. Następnie podlać bulionem i dusić ok 30 min na małym ogniu pod przykryciem.
  • Meksykański kociołekDo warzyw dodać ryż i gdy będzie już prawie miękki dodać pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
  • Meksykański kociołekFasolę i kukurydzę odcedzić z zalewy i przepłukać pod bieżącą wodą. Dodać wszystko do garnka. Wszystko doprawić oregano, cukrem i solą. Podawać gorące. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne