Zdjęcie pochodzi z sesji do miesięcznika Przepisy Czytelników nr1/2018
(tortownica 24 cm)
Składniki na ciasto:
5 jajek
2/3 szklanki cukru pudru
200 g suchego maku
120 g mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyzki mielonych migdałów
Krem:
500 g serka mascarpone
600 g Śmietany 36%
200 g białej czekolady
3 łyżki cukru pudru
Ponad to:
2-3 łyżki mielonych migdałów
30 g białej czekolady
30 g mlecznej czekolady
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić mikserem, pod koniec ubijania dodać cukier puder, następnie nadal ubijając dodawać stopniowo po jednym żółtku. Wszystkie suche składniki wymieszać w osobnej misce i stopniowo dodawać je do ubitych jaj mieszając już tylko szpatułką. Ciasto piec w wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy w 180 st przez ok 45 minut.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, a kiedy będzie już sztywna w miksować mascarpone. Kiedy czekolada już ostygnie również dodać ją do masy. Ostudzone ciasto przekroić na 3 krążki. masę podzielić na 4 części, dwoma przełożyć placki, a resztą posmarować boki i górę tortu. Udekorować boki tortu mielonymi migdałami a wierzch posypać wiórkami z białej i mlecznej czekolady. Tort odstawić na 2 h do lodówki. Smacznego!
Wspaniale się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
Usuń