Placek ziemniaczany po węgiersku


Placek po węgiersku razem z mężem uwielbiamy. Nie jest to fit potrawa, nie jest również ekspresowa w wykonaniu, za to jest meeg, meega pyszna. Tradycyjny placek ziemniaczany z pełnym warzyw ostrym gulaszem do tego kwaśna śmietana i żółty ser. Sycące, rozgrzewające i bardzo, bardzo smaczne:)




NA OBIAD DLA 4 OSÓB 

na gulasz: 400g wołowiny gulaszowe
1 papryka czerwona
1 papryka zielona
1 papryczka chili 
300 g pieczarek
2 średnie cebule
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej
1 łyżeczka mielonej papryki ostrej
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne w proszku
1 czubata łyżeczka przecieru pomidorowego,
sól i pieprz,
1 łyżka mąki
woda 
na placek:
10 średnich ziemniaków,
1 cebula
3 łyżki mąki pszennej
1 ząbek czosnku
1 jajko,
sól i pieprz do smaku 
Ponad to:
Gęsta śmietana
150 g tartego żółtego sera

olej do smażenia



  •    Mięso myjemy i kroimy w grubą kostkę. Następnie podsmażamy w garnku z grubym dnem. Na patelni kolejno smażymy pokrojone warzywa (osobno aby się podsmażyły, a nie udusiły):paprykę, cebulę z czosnkiem i pieczarki i kolejno wrzucamy je do podsmażonego mięsa. Podlewamy wodą tak aby zakryła mięso z warzywami i zostawiamy na małym ogniu aby się lekko gotowało. Kiedy mięso jest miękkie przesmażamy na łyżce oleju sproszkowane papryki i pieprz cayenne, aż będą miały głęboką brązową barwę, a następnie dodajemy do naszego gulaszu. Doprawiamy pieprzem i solą i zagęszczamy łyżką mąki.
  •     Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Do masy ziemniaczanej dodajemy jajo, mąkę, pokrojoną w drobną kostkę cebulkę i czosnek, oraz pieprz i sól. Placki smażymy na oleju na rumiano z obu stron.
  •    Na placek nakładamy spora porcje gorącego gulaszu. Danie podajemy posypane żółtym serem oraz z kleksem śmietany. Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne