Grillowany stek z tuńczyka z makaronem ryżowym i warzywami

Ryba co rybą nie smakuje:) Soczysty stek z tuńczyka, który jest nie tylko pyszny ale również bardzo zdrowy. Podałam go z warzywami i makaronem ryżowym-wyszło pysznie:)



Na steki
2 steki z tuńczyka
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu ryżowego
1/2 łyżeczki imbiru
pieprz biały
sól

Ponad to:
100 g makaronu ryżowego
1 łyżka oliwy z oliwek
450 g mieszanki azjatyckiej
2 łyżki sosu sojowego
Sok z cytryny


    

  •    Oliwę, sos sojowy, sok z cytryny i przyprawy wymieszać dokładnie w miseczce.Do przygotowanej marynaty włożyć steki z tuńczyka i dokładnie je w niej obtoczyć. Miseczkę owinąć folią spożywczą i odstawić na ok. 2 godziny do lodówki, aby tuńczyk się zamarynował.Grilla rozgrzać i położyć na nim steki. Smażyć po 3 minuty z obu stron.
  •    Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy z oliwek. Wsypać nasza mieszankę azjatycką i podsmażać przez 10 minut. Następnie dodać przyprawę załączoną do mrożonki, sos sojowy i 1/2 szklanki wody. Dodać makaron i pod przykryciem dusić jeszcze 5 minut. Steki podawać skropione sokiem z cytryny z makaronem i warzywami . Smacznego!
  • P.S.Należy przestrzegać czasu grillowania steków, gdyż za długo smażone stają się suche i twarde


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne