Drożdżówka z serem i migdałami do odrywania

Mięciutkie ciasto drożdżowe z serem posypane chrupiącymi migdałami-idealne do kubka kakao. Na niedzielne śniadanie lub do popołudniowej kawki. 

Na ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
3 dag drożdży
1/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mleka
2 jajka
50 g masła lub margaryny.
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią

Na nadzienie
250 g sera białego półtłustego
3 łyżki serka homogenizowanego waniliowego
3 żółtka
1/2 szklanki cukru
2 łyżki kruszonych migdałów



  •    Mleko zagrzać-ma być ciepłe, ale nie gorące. Do mleka pokruszyć drożdże i wsypać cukier. Dokładnie rozetrzeć i odstawić w ciepłe miejsce aby zaczyn zaczął pracować (na powierzchni pojawią się bąbelki powietrza).Margarynę rozpuścić i ostudzić przesiać .Do miski przesiać mąkę, dodać jaja, cukier waniliowy i zaczyn. Wyrabiać ciasto, aż będzie odchodzić od miski. Na samym końcu dodać rozpuszczoną, ostudzoną margarynę. Wyrabiać jeszcze ok. 10 min. Ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić na 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.Na blat wysypać trochę mąki i wyłożyć na to ciasto. Rozwałkować ciasto na prostokąt.
  •    Ser biały, cukier, cukier waniliowy i dwa żółtka zmiksować, a następnie dodać serek homogenizowany i miksować do uzyskania jednolitej konsystencji.Masa będzie dość rzadka, ale dzięki temu po upieczeniu nie będzie twarda tylko mięciutka.Masę serową rozsmarować na rozwałkowanym cieście, zostawiając 2 cm jednego brzegu nie posmarowane.Ciasto delikatnie zwinąć w roladę i bardzo ostrym nożem pokroić w ok. 2 cm roladki.
  • Drożdżówka z serem i migdałami do odrywaniaBlaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze ułożyć roladki na kształt słoneczka. Całe ciasto posmarować roztrzepanym (pozostałym) żółtkiem, a następnie posypać kruszonymi migdałami.Piec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 30 minut. Smacznego!

2 komentarze:

Popularne