Zupa gołąbkowa

Pyszna , pikantna i dość łatwa w wykonaniu zupa. Super rozgrzewa i nie trzeba poświęcać tak dużo czasu jak przy samych gołąbkach.  





1 biała,mała kapusta
500 g mielonej łopatki wieprzowej
2 marchewki
1 pietruszka
1/4 selera
1 por
1 duża cebula
2 l bulionu (może być z kostki)
200 g dobrego koncentratu pomidorowego
100 g ryżu
2 łyżki oleju
sól
pieprz
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
3 ząbki młodego czosnku
1/2 łyżeczki słodkiej papryki




    
  •     Warzywa obrać i umyć. Marchewkę, seler i pietruszkę zetrzeć na tarce jarzynowej. Cebulę pokroić w piórka a por w półplasterki. W dużym garnku rozgrzać olej i zeszklić warzywa, następnie dodać mięso i rozdrabniając je łyżką podsmażać aż złapie kolor. Z kapusty zdjąć zewnętrzne liście. Przekroić ją na pół i wyciąć głąb. Kapustę pokroić w kostkę. Pokrojoną kapustę dodać do warzyw z mięsem, wszystko zalać bulionem, dodać przyprawy, gotować 15 minut często mieszając.Następnie do zupy dodać ryż, a kiedy będzie już miękki dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i koncentrat pomidorowy, zagotować, ewentualnie jeszcze doprawić (nie żałować pieprzu) Serwować gorącą. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne