Spaghetti al'a carbonara

Polska wersja popularnego we Włoszech dania. Przygotowuje się je ekspresowo, więc na pewno zadowoli zapracowanych i zaganianych, a do tego jest naprawdę pyszne.



Składniki na dwie porcje:
200 g makaronu spaghetti
150 g wędzonego surowego boczku
2 ząbki czosnku
200 g śmietanki 30 %
3 jajka
1/2 łyżki posiekanej natki pietruszki
50 g parmezanu
sól i pieprz


    Boczek pokroić w drobną kostkę.Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Makaron ugotować al'dente a posolonej wodzie. Boczek podsmażyć na rumiano na suchej patelni.Dodać czosnek. Jajka roztrzepać ze śmietanką i przyprawami.
    Do podsmażonego boczku dodać na patelnię makaron, a następnie zalać masą jajeczno-śmietanową. Dodać parmezan i natkę pietruszki dokładnie wymieszać. Podsmażać, aż sos zgęstnieje, uważając aby jajka całkowicie się nie ścięły-sos ma być kremowy. Danie podawać na gorąco.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne