Pęczotto z pieczarkami i serami

    Danie z kaszy pęczak przygotowane jak risotto, z dodatkiem pieczarek, śmietany, sera gouda i parmezanu. Kremowy sos cudownie otula każde ziarenko, a parmezan doskonale podbija smak.Polecam na zimowy obiad, bo cudownie rozgrzewa.




1/2 szklanki pęczaku
1/2 l bulionu warzywnego
6 średnich pieczarek
1 mała cebula
1 łyżka masła
1 łyżeczka oleju
2 łyżki śmietany 18%
1 jajko
2 łyżki startego sera gouda
1 łyżka startego parmezanu
1/2 łyżeczki siekanej natki pietruszki
Listki z 1 gałązki świeżego tymianku
Sól i pieprz



   Pieczarki pokroić w plasterki, cebulę w piórka, posolić i usmażyć na oleju.
W garnku rozgrzać masło i podsmażać na małym ogniu. Następnie dolać pół szklanki bulionu i mieszając czekać aż kasza wchłonie cały bulion, następnie dolać następne pół szklanki. Postępować tak aż zużyjemy cały bulion. Po tym czasie dodać pieczarki z cebulą i wszystko wymieszać. Dodać tymianek, sól i pieprz. Następnie jajko wymieszać ze śmietaną i serem gouda. Dodać do kaszy i delikatnie podgrzewać aż sos zgęstnieje, ale tak aby nie zagotować jajka. Podawać gorące posypane natką pietruszki i parmezanem.Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne