Kefirowe ciasto z cynamonowymi jabłkami

Łatwiejszego ciacha chyba nie ma, delikatne z dużą ilością kruszonki, jabłek i cynamonu. Gdy goście w drodze,a ty nie masz czasu zrób właśnie to ciacho.



   

Ciasto:
1 szklanka brązowego cukru
2 jajka
1 szklanka kefiru
1/2 szklanki oleju
2,5 szklanki mąki krupczatki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru z prawdziwa wanilią

Jabłka:
4 jabłka
2 łyżeczki cynamonu
3 łyżeczki brązowego cukru
1 łyżka maki ziemniaczanej


Kruszonka:
4 łyżki mąki krupczatki
2 łyżki brązowego cukru
1 łyżka masła
         
    
   
    Jajka wymieszać z cukrem za pomocą trzepaczki.Następnie dodać olej, mąkę, cukier z prawdziwą wanilią i proszek do pieczenia, wymieszać. Na samym końcu dodać szklankę kefiru i trzepaczką wmieszać go w ciasto. Wylać na silikonową formę (lub na zwykłą nasmarowana tłuszczem i posypaną bułka tartą).
 Jabłka umyć, obrać i pokroić w grube plastry. Plastry jabłek włożyć do miski, dodać do nich cukier, cynamon i mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać. Jabłka wyłożyć na ciasto.Do mąki na kruszonkę dodać masło i cukier szybko wymieszać. kruszonka obsypać równomiernie jabłka na cieście. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45-50 minut. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne