Udka pieczone z cebulą i pieczarkami

    Smaczny pomysł na szybki obiad z dosłownie kilku składników. Danie nie jest zbyt kaloryczne, więc nadaje się dla osób dbających o linię. Tak niewielu czasem potrzeba produktów aby stworzyć pyszne danie.Zrobione z tego, co akurat posiadałam w lodówce, bo do sklepu nie chciało się wychodzić:)))

3 udka z kurczaka
2 cebule
300 g pieczarek
papryka ostra w proszku
oregano suszone
sól, pieprz
1 łyżka oleju rzepakowego
suszony rozmaryn

     Mięso umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Natrzeć udka olejem i dokładnie posypać przyprawami. W czasie gdy będziemy przygotowywać pieczarki i cebule mięso się zamarynuje.Pieczarki oczyścić i pokroić ćwiartki. Cebulę obrać i pokroić w piórka.Pieczarki i cebulę wymieszać z mięsem i przyprawami. Piec w 180 st przez 45 minut pod przykryciem, następnie odkryć i przełączyć piekarnik na funkcje grilla , piec jeszcze 15 minut, aż udka się zrumienią. Podawać z ziemniakami, ryżem lub z "czym kto lubi" Smacznego!




2 komentarze:

Popularne