700- 800 g schabu bez kości
300 g kurek
1 duża cebula
200 g śmietany 30%
4 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1/2 l bulionu (może być z kostki)
Sól i pieprz
300 g kurek
1 duża cebula
200 g śmietany 30%
4 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1/2 l bulionu (może być z kostki)
Sól i pieprz
Schab umyć, osuszyć i pozbawić ewentualnych błon. Następnie pokroić go na 6 plastrów. Plastry schabu przyprawić solą i pieprzem. W garnku rozgrzać 2 łyżki oleju i obsmażać plastry schabu z obu stron na złoto. ( należy robić to partiami aby schab ładnie się ze złocił).
Cebulę obrać i bardzo drobno posiekać i podsmażyć na pozostałym oleju. Kiedy cebula będzie już zeszklona dodać do niej bardzo dokładnie oczyszczone kurki. Smażyć 10 minut cały czas mieszając.Schab umieścić w głębokim garnku, dodać do niego kurki z cebulą i wszystko zalać bulionem. Dusić ok. 30- 40 minut aż schab będzie miękki.
Po tym czasie wyjąć schab z garnka. Do garnka z sosem wlać śmietankę i gotować aż sos zgęstnieje. Dodać posiekaną natkę pietruszki i ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Schab włożyć do sosu. Podawać z kaszą, ziemniakami lub jak ja z kluseczkami śląskimi. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz