Roladki schabowe w sosie musztardowym

    Kruchutki schab, wędzony boczek, ogórek kiszony, a do tego kremowy sos musztardowy. Obiad, który spokojnie można podać niedzielnym gościom. Z obiadu zostało nieco sosu-rzuciłam do niego grube parówy i pożarłam ze smakiem na kolacje.




Na roladki
2 kotlety ze schabu po 150 g każdy
4 plasterki wędzonego boczku
1 ogórek kiszony
sól i pieprz
1 łyżka margaryny

Na sos:
200 g śmietany 30%
3 łyżeczki musztardy stołowej
300 ml bulionu
mała łyżeczka mąki pszennej
sól i pieprz



    Kotlety porządnie, ale delikatnie rozbić. Ogórki kiszone przeciąć wzdłuż na ćwiartki. Posypać je solą i pieprzem z obu stron.
Na rozbitym mięsie ułożyć plastry boczku i po dwie ćwiartki ogórka, zawinąć schab w ciasne roladki.
W rondelku rozgrzać tłuszcz i obsmażyć roladki ze wszystkich stron, przewracając je delikatnie, aby się nie rozwinęły. Zalać bulionem i dusić do miękkości mięsa.
    Sos. Roladki wyciągnąć z rondelka. Śmietanę wymieszać z musztardą i mąką bardzo dokładnie, żeby nie było grudek. Wlać śmietanę do rondelka i zagotować sos. Doprawić solą i pieprzem. Roladki na powrót umieścić w sosie. Podawać z ziemniakami i ulubioną surówką-u mnie to kiszony ogórek z cebulką pieprzem i olejem. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne