Kąski z kurczaka w cieście curry

Kurczak w cieście curry smakuje zawsze, dodatkową zaletą dania jest to, że zrobione jest z trybowanych udek kurczaka-mięso z tej części kurczaka jest dużo bardziej soczyste niż z piersi.


3 trybowane udka z kurczaka
2 łyżki pasty curry
2 szklanki mleka
1 szklanki mąki
1 jajo
sól, pieprz
olej do smażenia

Na sos:

Składniki
5 łyżek gęstego greckiego 
5 łyżek majonezu
2 ząbki młodego czosnku
pół pęczka szczypiorku
sól i pieprz


    
  •      Mleko, mąkę jajo, curry i przyprawy wymieszać, a następnie odstawić ciasto na ok 0,5 godz aby ciasto zgęstniało. Mięso pokroić na małe kawałeczki, maczać w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
  •       Czosnek przecisnąć przez praskę. Szczypior drobno posiekać. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Gorące kąski podawać z sosem. Smacznego!
  • p.s.ostrość pasty curry dobiera,y do swojego gustu





2 komentarze:

  1. super kąski :) Też je lubię, na obiad lub na imprezy by coś przegryź na szybko :) Zwykle robię z piersi kurczaka :) Z udek kiedyś pewnie też spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jola polecam, po pierwsze są bardziej soczyste od tych z piersi,a po drugie dużo, dużo tańsze;p

    OdpowiedzUsuń

Popularne